Miskraam

Als je een miskraam doormaakt of hebt doorgemaakt, zijn we er ook om je te begeleiden in deze vaak moeilijke en onzekere tijd.

Belinstructies en adviezen bij een miskraam

Lees hier onze instructies bij een miskraam. Bij twijfels of zorgen mag je altijd bellen!

Belinstructies en adviezen miskraam

Een miskraam...

Een miskraam is het verlies van een vroege zwangerschap. Een miskraam wordt ook wel een abortus genoemd. Een miskraam is een vaak voorkomend en natuurlijk verschijnsel: bij tenminste één op de tien zwangerschappen treedt een miskraam op. Bijna altijd wordt een miskraam veroorzaakt door een fout die ontstaat bij de bevruchting van de eicel met de zaadcel. Het vruchtje is daardoor niet levensvatbaar. Eén keer een miskraam betekent meestal geen verhoogde kans bij een volgende zwangerschap op een nieuwe miskraam. Bij drie of meer miskramen achter elkaar is de kans op een miskraam wel hoger. Een miskraam kan niet worden tegengehouden of worden voorkomen.

Verschillende vormen van miskramen
Bij een normale zwangerschap wordt een vruchtzak aangemaakt met daarin een embryo. Bij een zeer vroege miskraam (blighted ovum) is al vroeg in de zwangerschap de groei gestopt en is er geen embryo ontwikkeld. Op de (inwendige) echo is dan alleen een vruchtzak zichtbaar. Bij een iets latere miskraam (missed abortion) is de groei verder gekomen en een embryo zichtbaar door middel van een (inwendige) echo. Het embryo heeft echter geen hartactie en is meestal kleiner dan de zwangerschapsduur aangeeft. Deze vormen van miskraam kunnen ongemerkt verlopen, of soms gepaard gaan met weinig (bruin) bloedverlies of geringe buikpijn.

Gaat de baarmoeder het zwangerschapsweefsel uitdrijven en opent de baarmoedermond zich, dan ontstaat krampende pijn en bloedverlies. De kans dat de zwangerschap eindigt is dan zeer groot. Is het zwangerschapsweefsel volledig uit de baarmoeder gedreven dan verdwijnt de pijn en het bloedverlies en sluit de baarmoedermond zich weer. Soms blijft er echter nog weefsel in de holte van de baarmoeder achter en is de miskraam (nog) niet compleet.

Mogelijke klachten bij een miskraam
Vaginaal bloedverlies en lichte menstruatieachtige pijn kunnen het eerste teken van een miskraam zijn.
Wanneer het zwangerschapsweefsel wordt uitgedreven door samentrekkingen van de baarmoeder krijg je flinke buikpijn of krampen en ruim helderrood bloedverlies. Meestal zakt de buikpijn weg nadat je het zwangerschapsweefsel verloren hebt en het bloedverlies wordt dan vergelijkbaar met een menstruatie.

De mogelijkheden na het vaststellen van een miskraam

Als we met een echo vaststellen dat er sprake is van een miskraam en het aanwezige weefsel is niet of gedeeltelijk afgestoten, zijn er een drie opties: 

  • Afwachten; meestal komt een miskraam na het eerste bloedverlies binnen een aantal dagen op gang; soms duurt dit langer, zelfs tot een paar weken. Geleidelijk ontstaat krampende pijn in de baarmoeder en neemt het bloedverlies toe. Als de baarmoeder schoon is, verdwijnt de pijn snel. Ook het bloedverlies vermindert snel en is vergelijkbaar met de laatste dagen van een menstruatie.
   Afwachten kan medisch geen kwaad en heeft geen gevolgen voor een nieuwe zwangerschap. Wel kan het emotioneel zwaar zijn. Zwangerschapsverschijnselen kunnen blijven bestaan zolang er zwangerschapsweefsel in de baarmoeder aanwezig is.
   Risico’s: soms wordt de baarmoeder niet geheel schoon en is alsnog een curettage of medicatie nodig.

  • Medicatie; soms kan de miskraam worden opwekt door middel van medicatie, die je oraal inneemt of vaginaal inbrengt. Overleg met de gynaecoloog of dit mogelijk is. 
   Risico’s: soms wordt de baarmoeder niet geheel schoon en is alsnog een curettage nodig.

 

 • Curettage; bij een curettage verwijdert de gynaecoloog via een dun buisje (vacuümcurettage) of schrapertje (curette) via de vagina en de baarmoedermond het zwangerschapsweefsel uit de baarmoeder. Dit kan onder algehele narcose plaatsvinden of onder lokale verdoving, afhankelijk van het ziekenhuis.
  Risico’s: een zeldzaam voorkomende complicatie is het syndroom van Asherman: hierbij ontstaan verklevingen aan de binnenzijde van de baarmoeder. Deze kunnen de vruchtbaarheid nadelig beïnvloeden en moeten door middel van een operatie worden verwijderd in een later stadium. Een enkele keer komt een perforatie voor: het slangetje of de curette gaat door de wand van de baarmoeder. Meestal heeft dit geen gevolgen, maar soms is het verstandig een extra nacht in het ziekenhuis te blijven. Een andere complicatie is een incomplete curettage, waarbij een rest van de miskraam achterblijft. Dit gedeelte kan alsnog spontaan naar buiten komen, maar ook kan het nodig zijn hiervoor een tweede curettage te moeten ondergaan.

Herstel na een miskraam

Lichamelijk herstel
Het lichamelijk herstel na een spontane miskraam of een curettage is meestal vlot. Gedurende één tot twee weken kun je wat bloedverlies en bruinige afscheiding hebben. Het is verstandig met geslachtsgemeenschap te wachten tot het bloedverlies voorbij is. Het zwanger worden op zich wordt door een miskraam niet bemoeilijkt en medisch is het niet nodig te wachten met opnieuw proberen zwanger te raken (tenzij de gynaecoloog een ander advies geeft). De volgende menstruatie treedt na ongeveer vier tot zes weken op.

Emotioneel herstel
Na een miskraam kun je een moeilijke tijd hebben. Een gevoel van verdriet, ongeloof, boosheid of leegte zijn veel voorkomend en erg begrijpelijk. Er is tijd nodig voor verwerking en er is geen reden om je gevoel te ontkennen of weg te stoppen. Het is het verstandig te praten over je gevoelens met bijvoorbeeld je partner, een familielid of goede vriend(in). Ook bij ons kun je natuurlijk terecht, als je daar behoefte aan hebt.

Algemene informatie over een miskraam

De website deverloskundige.nl is een betrouwbare website met up-to-date informatie over een miskraam. 

Handige, informatie folder

Wat zeggen anderen?

Lees hoe anderen onze begeleiding en zorgverlening ervaren hebben.

"Tijdens mijn 1e zwangerschap bleek ik bij de 1e controle een missed abortion te hebben, wat was ik intens verdrietig en ze steunden mij enorm bij dit verdriet."

Linda Leijten
Lees verder

"In december 2018 was ik voor de eerste keer zwanger, maar helaas bleek dit in januari 2019 een miskraam te zijn. Ik ben toen ook erg goed begeleid tot ik zelf aangaf dat het niet meer nodig was."

Daisy Ronda
Lees verder

Wij staan voor je klaar!

Bel ons gerust als je je aan wil melden, bij vragen en/of zorgen of als je een pretecho in wil plannen.
Is je bevalling begonnen of is er sprake van spoed, bel dan direct. 

Een e-mail sturen mag ook, we zullen deze zo snel mogelijk beantwoorden. 

Bel ons
0162 - 748 345

Mail ons
info@verloskundigcentrumraak.nl

Bij spoed direct bellen, nooit mailen!

Contact opnemen

Meer diensten

Verloskundig Centrum Raak biedt deskundige, persoonlijke en enthousiaste begeleiding rond jullie zwangerschap, bevalling en kraamtijd.

Kinderwens

Begin zo gezond mogelijk aan een zwangerschap door middel van de juiste informatie en adviezen, a...

Lees meer

Bevalling

Wij staan je bij tijdens de bevalling op een manier die jij prettig vindt en bij je past.

Lees meer

Kraambed

Jullie zoon en/of dochter is geboren en jullie zijn thuis. Gedurende acht tot tien dagen na de be...

Lees meer

Zwangerschap

Iedere zwangerschap is anders en daarom bieden wij persoonlijke zorg op maat voor iedere zwangere...

Lees meer