Miskraam

Als je te maken krijgt met zwangerschapsverlies, zijn we er ook om je te begeleiden in deze vaak moeilijke en onzekere tijd.

Belinstructies en adviezen bij een miskraam

Lees hier onze instructies bij een miskraam. Bij twijfels of zorgen mag je altijd bellen!

Belinstructies en adviezen miskraam

Een miskraam...

Een miskraam is het verlies van een vroege zwangerschap. Een miskraam is een vaak voorkomend en natuurlijk verschijnsel: bij tenminste één op de tien zwangerschappen treedt een miskraam op. Bijna altijd wordt een miskraam veroorzaakt door een fout die ontstaat bij de bevruchting van de eicel met de zaadcel. Het vruchtje is daardoor niet levensvatbaar. Eén keer een miskraam betekent doorgaans geen verhoogde kans bij een volgende zwangerschap op een nieuwe miskraam. Bij drie of meer miskramen achter elkaar is de kans op een miskraam wel hoger. Het is belangrijk om te weten dat je een miskraam niet kunt tegengehouden of voorkomen.

Vergiet en watermethode
Sommigen vinden het geen fijn idee als het vruchtje in het toilet beland als je het verliest. In dat geval kun je door een vergiet plassen. Op die manier kun je een stolsel/vrucht(zak)je opvangen en bekijken. Twijfel je of je het vrucht(zak)je verloren hebt, mag je ons gerust een foto mailen, zodat we ernaar kunnen kijken (info@verloskundigcentrumraak.nl).

De watermethode biedt je de mogelijkheid om het vruchtje/kindje goed te kunnen zien, zodat je er afscheid van kunt nemen. Daarvoor doe je het vruchtje/kindje (met of zonder vruchtzak) in een glazen bak met koud kraanwater. Je kunt er ook mooie foto’s van maken, als je daar behoefte aan hebt. Als je het wat langer in water wil houden, dan kan dat, maximaal een week. Ververs dan wel elke dag het water. Als je er meer over de watermethode wilt lezen of foto’s wilt bekijken, kijk dan op www.watermethode.nl.

Verschillende vormen van miskramen
Bij een normale zwangerschap wordt een vruchtzak aangemaakt met daarin een embryo. Bij een zeer vroege miskraam (blighted ovum) is al vroeg in de zwangerschap de groei gestopt en is er geen embryo ontwikkeld. Op de (inwendige) echo is dan alleen een vruchtzak zichtbaar. Bij een iets latere miskraam (missed abortion) is de groei verder gekomen en een embryo zichtbaar door middel van een (inwendige) echo. Het embryo heeft echter geen hartactie en is meestal kleiner dan de zwangerschapsduur aangeeft. Deze vormen van miskraam kunnen ongemerkt verlopen, of soms gepaard gaan met weinig (bruin) bloedverlies of geringe buikpijn.

Gaat de baarmoeder het zwangerschapsweefsel uitdrijven en opent de baarmoedermond zich, dan ontstaat krampende pijn en bloedverlies. De kans dat de zwangerschap eindigt is dan zeer groot. Is het zwangerschapsweefsel volledig uit de baarmoeder gedreven dan verdwijnt de pijn en het bloedverlies en sluit de baarmoedermond zich weer. Soms blijft er echter nog weefsel in de holte van de baarmoeder achter en is de miskraam (nog) niet compleet.

Verloop spontane miskraam

De baarmoeder trekt samen om ervoor te zorgen dat het zwangerschapsweefsel naar buiten wordt geduwd. Dit voelt als (flinke) buikkrampen. Daarnaast is er sprake van ruim helderrood bloedverlies. Meestal zakt de buikpijn weg, nadat je het zwangerschapsweefsel verloren hebt en het bloedverlies wordt dan vergelijkbaar met een menstruatie.

Daarnaast kun je door zwangerschapsverlies veel verschillende emoties gaan. Gevoelens van verdriet, leegte, schuld, boosheid, teleurstelling en ongeloof zijn veelvoorkomend en erg begrijpelijk. Probeer erover te praten met iemand die je begrijpt en steunt, zoals je partner, een familielid of een vriend(in).

Beleid bij bevestiging van een niet-vitale zwangerschap

Als met een echo een niet-vitale zwangerschap is vastgesteld, wordt in eerste instantie afwachten geadviseerd. We zien vaak dat binnen één tot twee weken na de echo je lichaam alsnog een miskraam op gang brengt. Een spontane miskraam geeft de minste kans op complicaties. Als afwachten niet het gewenste effect heeft, wordt je voor een consult naar de gynaecoloog verwezen. Hij of zij zal de opties medicatie en een curettage met je bespreken.

  • Afwachten; meestal komt een miskraam na het eerste bloedverlies binnen een aantal dagen op gang; soms duurt dit langer, zelfs tot een paar weken. Geleidelijk ontstaat krampende pijn in de baarmoeder en neemt het bloedverlies toe. Als de baarmoeder schoon is, verdwijnt de pijn snel. Ook het bloedverlies vermindert snel en is vergelijkbaar met de laatste dagen van een menstruatie.
    Afwachten kan medisch geen kwaad en heeft geen gevolgen voor een nieuwe zwangerschap. Wel kan het emotioneel zwaar zijn. Zwangerschapsverschijnselen kunnen blijven bestaan zolang er zwangerschapsweefsel in de baarmoeder aanwezig is.
    Risico’s: soms wordt de baarmoeder niet geheel schoon en is alsnog medicatie of een curettage nodig.
  • Medicatie; als afwachten geen effect heeft gehad, kan in de meeste gevallen een miskraam worden opwekt door middel van tabletten. Overleg met de gynaecoloog of dit mogelijk is.
    Risico’s: soms wordt de baarmoeder niet geheel schoon en is alsnog een curettage nodig.
  • Curettage; bij een curettage verwijdert de gynaecoloog via een dun buisje (vacuümcurettage) of schrapertje (curette) via de vagina en de baarmoedermond het zwangerschapsweefsel uit de baarmoeder. Dit kan onder algehele narcose plaatsvinden of onder lokale verdoving, afhankelijk van het ziekenhuis.
    Risico’s: een zeldzaam voorkomende complicatie is het syndroom van Asherman: hierbij ontstaan verklevingen aan de binnenzijde van de baarmoeder. Deze kunnen de vruchtbaarheid nadelig beïnvloeden en moeten door middel van een operatie worden verwijderd in een later stadium. Een enkele keer komt een perforatie voor: het slangetje of de curette gaat door de wand van de baarmoeder. Meestal heeft dit geen gevolgen, maar soms is het verstandig een extra nacht in het ziekenhuis te blijven. Een andere complicatie is een incomplete curettage, waarbij een rest van de miskraam achterblijft. Dit gedeelte kan alsnog spontaan naar buiten komen, maar ook kan het nodig zijn hiervoor een tweede curettage te moeten ondergaan.

Herstel na een miskraam

Lichamelijk herstel
Het lichamelijk herstel na het doormaken van een miskraam is meestal vlot. Gedurende één tot twee weken kun je wat bloedverlies en bruinige afscheiding hebben. Het is verstandig met geslachtsgemeenschap te wachten tot het bloedverlies voorbij is. Het zwanger worden op zich wordt door een miskraam niet bemoeilijkt en medisch is het niet nodig te wachten met opnieuw proberen zwanger te raken (tenzij de gynaecoloog een ander advies geeft). Je cyclus start na een miskraam weer snel op, meestal kun je na 2-3 weken al een eisprong verwachten.

Emotioneel herstel
Iedereen gaat anders om met zwangerschapsverlies en rouwt op zijn of haar eigen manier. Daarnaast heeft iedereen tijd voor rouw en verwerking nodig, de één langer dan de ander. Er is geen reden om je gevoelens te ontkennen of weg te stoppen; ze mogen er zijn en horen erbij. Er staat geen bepaalde tijd voor; het kan enkele weken tot maanden duren.

Algemene informatie over een miskraam

De website deverloskundige.nl is een betrouwbare website met up-to-date informatie over een miskraam. 

Handige, informatie folder

Ondersteuning bij de verwerking van zwangerschapsverlies

Voor steun en begeleiding bij het verwerken van een miskraam of zwangerschapsverlies kun je terecht bij Praktijk Cox. Marije Cox heeft jarenlange ervaring als verloskundige en verpleegkundige, maar haar hart ligt nu bij het begeleiden van ouders als miskraamcoach. Ze heeft een praktisch programma dat echt werkt en ouders in korte tijd de nodige steun biedt. Marije staat bekend om haar warme aanpak en begripvolle begeleiding. Ze is er om ouders door de lastige periode na een verlies in de zwangerschap te begeleiden, met een effectieve aanpak die zich ruimschoots in de praktijk bewezen heeft. Marije ondersteunt ouders op zo’n manier dat zij, ondanks het pijnlijke verlies, weer met vertrouwen kunnen functioneren in hun gezin en op hun werk. Door hen te begeleiden bij het zetten van concrete stappen, draagt Marije bij aan het herstellen van zelfvertrouwen en veerkracht. Wat haar aanpak uniek maakt, is de combinatie van praktische hulp en de persoonlijke aandacht voor de individuele behoeften van ouders die een verlies hebben meegemaakt.

Wat zeggen anderen?

Lees hoe anderen onze begeleiding en zorgverlening ervaren hebben.

"Ook toen ik eerder een miskraam kreeg kon ik rekenen op de zorg van Raak. Zo mocht ik bellen met al mijn vragen en hielpen ze in die periode door regelmatig even contact met me op te nemen."

Anoniem
Lees verder

"Tijdens mijn 1e zwangerschap bleek ik bij de 1e controle een missed abortion te hebben, wat was ik intens verdrietig en ze steunden mij enorm bij dit verdriet."

Linda Leijten
Lees verder

"In december 2018 was ik voor de eerste keer zwanger, maar helaas bleek dit in januari 2019 een miskraam te zijn. Ik ben toen ook erg goed begeleid tot ik zelf aangaf dat het niet meer nodig was."

Daisy Ronda
Lees verder

Wij staan voor je klaar!

Bel ons gerust als je je aan wil melden, bij vragen en/of zorgen of als je een pretecho in wil plannen.
Is je bevalling begonnen of is er sprake van spoed, bel dan direct. 

Een e-mail sturen mag ook, we zullen deze zo snel mogelijk beantwoorden. 

Bel ons
0162 - 748 345

Mail ons
info@verloskundigcentrumraak.nl

Bij spoed direct bellen, nooit mailen!

Contact opnemen

Meer diensten

Verloskundig Centrum Raak biedt deskundige, persoonlijke en enthousiaste begeleiding rond jullie zwangerschap, bevalling en kraamtijd.

Zwangerschap

Iedere zwangerschap is anders en daarom bieden wij persoonlijke zorg op maat voor iedere zwangere...

Lees meer

Kraambed

Jullie zoon en/of dochter is geboren en jullie zijn thuis. Gedurende acht tot tien dagen na de be...

Lees meer

Anticonceptie

Vanaf februari 2022 bieden we een anticonceptiespreekuur aan en kun je bij ons een spiraal laten ...

Lees meer

Pretecho's

Binnen Verloskundig Centrum Raak maken we naast medische echo's ook pretecho’s! Van geslachtsbe...

Lees meer