Zwangerschap
Iedere zwangerschap is anders en daarom bieden wij persoonlijke zorg op maat voor iedere zwangere. We denken met je mee en we zijn 24/7 telefonisch bereikbaar voor vragen, zorgen, spoed en bevallingen.
Aanmelden zwangerschap- Echo's in eigen praktijk
- Broertjes en zusjes zijn altijd welkom
- 24/7 bereikbaar voor vragen, zorgen en spoed
Belinstructies tijdens de zwangerschap
Lees hier onze belinstructies tijdens de zwangerschap. Bij twijfels of zorgen mag je altijd bellen!
Belinstructies zwangerschap
Algemene informatie over de zwangerschap
De website deverloskundige.nl is een betrouwbare website met up-to-date informatie over alle onderwerpen rondom zwangerschap. Je vindt hier informatie en adviezen over bijvoorbeeld zwangerschapskwaaltjes, bloedonderzoek en gezond leven.
Handige, informatieve folders
- Folder 'Zwanger!' met algemene uitleg over je gezondheid tijdens de zwangerschap, maar ook adviezen van verloskundigen en gynaecologen.
- Folder 'Zwangerschap, wat kun je wel en niet eten?' met informatie over voeding tijdens de zwangerschap.
- Folder 'Zwanger en vrijen' met informatie over verschillende houdingen en problemen bij het vrijen. Ook staan er een aantal tips voor seks na de bevalling in.
- Folder 'De groei van je baby volgen' beschrijft hoe wij als verloskundigen de groei van je ongeboren baby volgen (in meerdere talen/in multiple languages).
- Folder 'Je baby voelen bewegen' met informatie over het herkennen van het bewegingspatroon van de baby in je buik, maar ook wat normaal is en wat niet (in meerdere talen/in multiple languages).
- Flyer 'Kinkhoestvaccinatie tijdens je zwangerschap' met informatie over het advies om je als zwangere in het laatste trimester in te laten enten tegen kinkhoest om zo je pasgeboren baby te beschermen.
- Folder 'Stuitligging en uitwendige versie' legt uit wat een stuitligging is en hoe het uitwendig draaien van een baby (aan de buitenkant van de buik) van stuitligging naar hoofdligging gaat (in meerdere talen/in multiple languages).

Wanneer kom je bij ons op controle?
Gedurende je zwangerschap kom je een aantal keren op controle. Hoe verder in je zwangerschap, hoe vaker je komt. We houden een schema aan, waarbij ruimte is om vaker te komen als je dat fijn vindt:
- Tot 24 weken elke 4 weken controle.
- 24-30 weken elke 3 weken controle.
- 30-36 weken elke 2 weken controle.
- Vanaf 36 weken elke week controle.
Elke controle meten we je bloeddruk, wordt je gewogen, onderzoeken we je buik om de groei te controleren en luisteren we naar het hartje van de baby met een zogenaamde doptone. Dat is een klein apparaatje waarmee we de hartslag van de baby kunnen horen. Daarmee controleren we of het goed gaat met de baby.
Een aantal keren in de zwangerschap wordt het luisteren naar de hartslag van je baby vervangen door een echo. Het gaat hier dan om medische echo's, die vergoed worden door je zorgverzekering. Je krijgt een vitaliteitsecho bij ongeveer 8 weken, een termijnecho bij ongeveer 11 weken en we maken een liggingsecho bij ongeveer 35 weken. Op medische indicatie maken we soms ook groeiecho's. Als dat nodig is, zullen we je dat vertellen.
Prenatale screening
Aan het begin van de zwangerschap bieden we je een gesprek aan om uitleg te geven over prenatale screening; onderzoeken die je tijdens de zwangerschap kunt laten doen. Deze onderzoeken zijn niet verplicht. Om een juiste keuze te kunnen maken is het wel belangrijk dat je alle informatie over deze onderzoeken krijgt. Dit doen we tijdens een zogenaamd counselingsgesprek. Je krijgt hierbij informatie over:
- Prenatale screening op Down-, Edwards- en Patausyndroom door middel van de NIPT (Niet-Invasieve Prenatale Test).
(Folder RIVM inclusief vertalingen in diverse talen, klik hier). - De 13 wekenecho, waarbij bekeken wordt of je kind lichamelijke afwijkingen heeft. Je kind is rond 13 weken kleiner en minder ver ontwikkeld dan bij de 20 wekenecho. Veel afwijkingen zijn nog niet te zien. Maar sommige, vaak ernstige afwijkingen wel. Die kunnen zo ernstig zijn dat het kind tijdens of vlak na de zwangerschap overlijdt.
(Folder RIVM inclusief vertalingen in diverse talen, klik hier). - De 20 wekenecho, ook wel SEO (Structureel Echoscopisch Onderzoek) genoemd, waarbij (nogmaals) bekeken wordt of je kind lichamelijke afwijkingen heeft.
(Folder RIVM inclusief vertalingen in diverse talen, klik hier).
In de folders wordt duidelijk uitgelegd wat de onderzoeken inhouden, wat voor uitslag volgt en wat ze eventueel kosten. Verder wordt ook toegelicht welke mogelijkheden tot vervolgonderzoek er zijn, als er verdenkingen zijn voor (chromosomale) aandoeningen of afwijkingen.
Een goede website om je voor te bereiden op het counselingsgesprek is www.pns.nl. Op deze website vind je naast informatie ook een keuzehulp, als je het lastig vindt om een beslissing te nemen of je prenatale screening wenst.
Wat zeggen anderen?
Lees hoe anderen onze begeleiding en zorgverlening ervaren hebben.
Wij staan voor je klaar!
Bel ons gerust als je je aan wil melden, bij vragen en/of zorgen of als je een pretecho in wil plannen.
Is je bevalling begonnen of is er sprake van spoed, bel dan direct.
Een e-mail sturen mag ook, we zullen deze zo snel mogelijk beantwoorden.
Meer diensten
Verloskundig Centrum Raak biedt deskundige, persoonlijke en enthousiaste begeleiding rond jullie zwangerschap, bevalling en kraamtijd.