Bevalling

Wij staan je bij tijdens de bevalling op een manier die jij prettig vindt en bij je past.

Belinstructies tijdens de bevalling

Lees hier onze belinstructies tijdens de bevalling. Bij twijfels of zorgen mag je altijd bellen!

Belinstructies bevalling

Algemene informatie over de bevalling

De website deverloskundige.nl is een betrouwbare website met up-to-date informatie over alle onderwerpen rondom de bevalling. Je vindt hier informatie en adviezen over bijvoorbeeld bevallingshoudingen, het verloop van een bevalling en over pijnbehandeling zonder en met medicijnen.

Handige, informatieve folders

  • Folder 'Voorbereiding op de bevalling' beschrijft wat er met je gebeurt tijdens een bevallingen hoe je je zo goed mogelijk kunt voorbereiden op de bevalling (in meerere talen/in multiple languages).
  • Folder 'Bevalhoudingen' laat met plaatjes zien in welke verschillende houdingen je kunt bevallen.
  • Folder 'Bevallingspijn' met informatie over de manieren om om te gaan met pijn tijdens de bevalling, zowel zonder als met medicatie (in meerdere talen/in multiple languages). 

Plaats van bevallen

Als je zwangerschap zonder problemen verloopt, mag je kiezen waar je wil bevallen; thuis of poliklinisch in een ziekenhuis. Ons maakt het niet uit, als het maar veilig voelt voor jou én veilig is. 

  • Thuis
    Vanaf 37 weken zwangerschap mag je thuis bevallen. De één vindt het een fijn idee, de ander moet er niet aan denken. Soms vindt de bevalling onverwachts thuis plaats; de ontsluiting is sneller verlopen dan verwacht en het is niet meer verstandig om in de auto te stappen. Doorgaans verloopt zo'n bevalling dan ook erg goed. Een thuisbevalling wordt volledig door je zorgverzekering vergoed.

  • Poliklinisch in een ziekenhuis
    Als je liever in een ziekenhuis bent tijdens je bevalling, kies je voor een poliklinisch. Onze praktijk is aangesloten bij drie ziekenhuizen: Het Amphia ziekenhuis te Breda, het Beatrixziekenhuis te Gorinchem en het Jeroen Bosch ziekenhuis te Den Bosch. Houdt er rekening mee dat je zorgverzekering een eigen bijdrage kan rekenen voor het gebruik van een verloskamer zonder medische indicatie.

In sommige gevallen is het advies om in het ziekenhuis te bevallen op basis van je voorgeschiedenis. Je mag dan wel onder onze leiding bevallen, maar je bent op de juiste plek als het toch niet goed gaat. We noemen dit een plaatsindicatie en in dat geval wordt de bevalling vergoed door je zorgverkeraar. 

Begeleiding tijdens de bevalling

Als je bij ons onder controle bent
Als je zwangerschap zonder problemen verloopt, begeleiden wij je bevalling. Dat wil zeggen; de verloskundige die dienst heeft op dat moment.
Wanneer je belt, omdat de bevalling begonnen is, zullen wij je telefonisch een aantal vragen stellen om de situatie in beeld te krijgen. In overleg met jullie spreken we af wanneer we bij jullie thuis langs komen. Soms is dat gelijk, soms is het beter nog wat langer af te wachten.

Huisbezoek
Bij een huisbezoek is het eerste dat we doen de weeën observeren. Daarna doen we enkele controles; we meten eenmalig (bij het eerste huisbezoek) je bloeddruk, we bepalen de ligging van het kind door aan je buik te voelen en we luisteren naar zijn of haar hartje. Als het zinvol is, doen we ook inwendig onderzoek om de ontsluiting te bepalen.
Na alle onderzoeken overleggen we met jullie over de volgende stap. Afhankelijk van de bevindingen spreken we een volgend huisbezoek op een bepaalde tijd af, gaan we met jullie richting het ziekenhuis en in sommige gevallen spreken we af wanneer jullie opnieuw telefonisch contact moeten opnemen.

Thuisbevalling
Als je thuis wil bevallen, zullen we op een bepaald moment niet meer weggaan. We bellen dan de kraamzorg om ons te assisteren tijdens de bevalling en zetten spullen klaar.

Ziekenhuisbevalling
Als je ervoor gekozen hebt om in het ziekenhuis te bevallen, gaan we samen op tijd die kant op. Jullie krijgen een kamer aangewezen waar je de gehele bevalling zult verblijven. De verloskundige, die je bevalling begeleidt, is altijd in de buurt. Ze is op de kamer zelf aanwezig of in de buurt van de afdeling, als je bijvoorbeeld wat meer rust wil.

Toch een overdracht naar de gynaecoloog...
Tijdens een bevalling zijn wij continu bezig om te controleren en in te schatten of alles naar wens en zonder problemen verloopt. Als we twijfels ergens over hebben of er ontstaat een medische reden om over te dragen aan de gynaecoloog, zullen we dit altijd met jullie bespreken. Als we thuis zijn, betekent dat dat we naar het ziekenhuis gaan. Meestal kan dit gewoon met eigen vervoer, maar als het nodig is roepen we een ambulance op.

Soms wordt het onverwachts spannend tijdens een bevalling. Als dit thuis gebeurt zijn we goed uitgerust om adequaat te kunnen handelen; zo hebben we bijvoorbeeld een zuurstofset en diverse medicatie bij ons en kunnen we een knip zetten. In het ziekenhuis roepen we meestal extra hulp in van andere zorgverleners op de afdeling.

Persen
Wanneer je 10 cm ontsluiting, oftewel volledig ontsluiting, hebt bereikt mag je gaan persen. De verloskundige zal dan aan je uitleggen wat er van je wordt verwacht. Soms is het best even lastig omschakelen van zuchten naar persen, maar dat is niet erg. Als de kleine geboren is, leggen we hem of haar bij mama op de borst. Enkele minuten later wordt er een klem op de navelstreng gezet en mag iemand, meestal de partner, de navelstreng doorknippen. 

Na de bevalling
Als je eenmaal bevallen bent, moeten er nog een aantal belangrijke dingen gebeuren. Als de navelstreng is doorgeknipt, laten we zo snel mogelijk de placenta (moederkoek) geboren worden. Deze wordt vervolgens op een aantal punten gecontroleerd en als je wil, laten we jullie de placenta nog even zien.
Er moet ook altijd even gecontroleerd worden of er gehecht moet worden. Als je een knip hebt gehad, moeten we altijd hechten. Daarnaast moet de kleine nagekeken worden en willen we graag het geboortegewicht en de temperatuur weten. Ook krijgt de kleine vitamine K; dit is om de bloedstolling te ondersteunen gedurende de eerste week. 
Als de bevalling zonder complicaties is verlopen en er zijn verder geen bijzonderheden, mag je vrij snel na de bevalling weer naar huis. Meestal binnen twee tot vier uur. 

Pijnbehandeling

Je lichaam reageert meteen op bevallingspijn door zelf pijnstillers (endorfines) aan te maken, zodat je minder pijn voelt. Angst of spanning belemmert de aanmaak van endorfines. Daarom is het belangrijk zo ontspannen en comfortabel mogelijk te zijn tijdens je bevalling. Maar wil je bevallen met pijnstilling, dan kun je kiezen uit pijnstillingsmethoden zonder en met medicijnen.

Pijnbehandeling zonder medicijnen
Er zijn verschillende dingen die je zelf kan doen om met de pijn om te gaan en je zo ontspannen en comfortabel mogelijk te voelen. Zoek afleiding, bijvoorbeeld door tv te kijken, te lezen of muziek te luisteren. Probeer te ontspannen door bijvoorbeeld een massage van je partner of door een geurkaars aan te steken. Rust tussen de weeën uit en wissel regelmatig van houding. Denk positief; elke wee is er eentje minder. Zorg ervoor dat je het aangenaam warm hebt. Warmte helpt sowieso vaak goed om te ontspannen; probeer eens een kruik tegen je buik of onderrug. Een douche of bad nemen is ook een optie. En blijf altijd rustig ademhalen.
Naast ontspanningstechnieken zijn er ook methoden zonder pijnstilling die je helpen om met de pijn om te gaan. Denk hierbij aan de geboorteTENS, accupunctuur of accupressuur.

Pijnbehandeling met medicijnen
Voor pijnbehandeling met medicijnen moet je naar het ziekenhuis. Medicijnen kunnen bijwerkingen hebben en daarom moeten je hartslag, bloeddruk en ademhaling steeds worden gecontroleerd. Ook de hartslag van de baby moet goed in de gaten gehouden worden. De apparatuur daarvoor is alleen in het ziekenhuis beschikbaar. Er zijn verschillende soorten pijnstilling, die allemaal anders werken: de ruggenprik, het pijnpompje (remifentanil) en injecties met pethidine. Lachgas is in onze regio (nog) niet beschikbaar. 

Niet elke vorm van pijnstilling is in ieder ziekenhuis te krijgen. Daarom hebben we op een rijtje gezet wat waar beschikbaar is:

  • Amphia ziekenhuis te Breda: ruggenprik, pijnpompje (remifentanil) en injecties met pethidine.
  • Beatrixziekenhuis te Gorinchem: ruggenprik en injecties met pethidine.
  • Jeroen Bosch ziekenhuis: ruggenprik, pijnpompje (remifentanil) en injecties met pethidine.

Wil je meer weten of pijnbehandeling met of zonder medicijnen, ga dan naar deverloskundige.nl. Hier kun je meer lezen over hoe de verschillende methodes werken en wat de voor- en nadelen zijn. Bovendien staan er ook nog handige filmpjes op de website.

Wat zeggen anderen?

Lees hoe anderen onze begeleiding en zorgverlening ervaren hebben.

"De bevalling was bij ons thuis en ook hier hebben jullie ons enorm gesteund en op een hele fijne manier geholpen."

Anne de Brouwer

Bevallen mei 2022

Lees verder

"Het ging ondanks de snelheid van de bevalling heel erg rustig, niemand raakte in paniek, waardoor ik zelf ook rustig kon blijven."

Sanne Dank

Bevallen januari 2024

Lees verder

"Enorm fijne begeleiding gehad tijdens een vrij pittige bevalling. De verloskundige is al die tijd bij me gebleven in het ziekenhuis en gaf me echt het vertrouwen dat ik er doorheen zou komen."

Maaike van Lent

Bevallen december 2023

Lees verder

Wij staan voor je klaar!

Bel ons gerust als je je aan wil melden, bij vragen en/of zorgen of als je een pretecho in wil plannen.
Is je bevalling begonnen of is er sprake van spoed, bel dan direct. 

Een e-mail sturen mag ook, we zullen deze zo snel mogelijk beantwoorden. 

Bel ons
0162 - 748 345

Mail ons
info@verloskundigcentrumraak.nl

Bij spoed direct bellen, nooit mailen!

Contact opnemen

Meer diensten

Verloskundig Centrum Raak biedt deskundige, persoonlijke en enthousiaste begeleiding rond jullie zwangerschap, bevalling en kraamtijd.

Kinderwens

Begin zo gezond mogelijk aan een zwangerschap door middel van de juiste informatie en adviezen, a...

Lees meer

Miskraam

Als je te maken krijgt met zwangerschapsverlies, zijn we er ook om je te begeleiden in deze vaak ...

Lees meer

Anticonceptie

Vanaf februari 2022 bieden we een anticonceptiespreekuur aan en kun je bij ons een spiraal laten ...

Lees meer

Kraambed

Jullie zoon en/of dochter is geboren en jullie zijn thuis. Gedurende acht tot tien dagen na de be...

Lees meer