Wat betaalt de zorgverzekering?

Verloskundige zorg is de zorg aan de (aanstaande) moeder en aan haar kind vóór en tijdens de zwangerschap én na de bevalling. Verloskundige zorg hoort tot het basispakket van de zorgverzekering. Dat betekent dat de kosten voor de verloskundige, gynaecoloog en kraamverzorgende vanuit de basisverzekering vergoed worden. 


Wij hebben met alle verzekeraars een contract, dus je verloskundige zorg bij ons wordt altijd vergoed!

Wat wordt er vergoed vanuit de basisverzekering?

De basisverzekering vergoedt zorg die moeder en baby vóór, tijdens en na de bevalling nodig hebben. In je zorgpolis kun je lezen welke zorg je vergoed krijgt door je zorgverzekering. De kosten van zorg rond de zwangerschap kunnen (deels) ten laste komen van het verplichte eigen risico. Ook zijn er zorgvoorzieningen en behandelingen, waarvoor je een eigen bijdrage moet betalen. Denk aan geneesmiddelen, bloedonderzoek en kosten voor vervoer. Zwangerschapscursussen worden niet vergoed vanuit je basisverzekering. Wel bieden sommige zorgverzekeraars dekking in de aanvullende verzekering.

Overzicht vergoedingen

Vergoeding van zorg tijdens de zwangerschap
De kosten voor verloskundige zorg tijdens de zwangerschap vallen onder het basispakket van de zorgverzekering, denk aan de zwangerschapscontroles bij je verloskundige. De eerste echo bij ongeveer 8 weken en de termijnecho bij 10-11 weken zijn medische echo's en worden vergoed door je basisverzekering. De 20 wekenecho die je standaard krijgt aangeboden, valt ook onder de de basisverzekering. Pretecho's worden niet vergoed, die moet je zelf betalen. Bekijk hier onze prijslijst voor pretecho's.

Vergoeding van zorg rond de bevalling
De verloskundige hulp tijdens de bevalling wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Er geldt een eigen bijdrage voor een poliklinische bevalling: een bevalling in het ziekenhuis zonder medische reden. Als er een medische indicatie is om in het ziekenhuis te bevallen vervalt de eigen bijdrage. Een thuisbevalling kent geen eigen bijdrage en wordt dus volleig vergoed. 

Vergoeding van zorg na de bevalling
Kraamzorg is de de hulp van een kraamverzorgende:

  • Bij de bevalling (naast de verloskundige hulp door de verloskundige) én
  • Aan de moeder en de baby tijdens de kraamperiode (ondersteuning, verzorging, voorlichting en instructie)

Kraamzorg hoort tot het basispakket van de zorgverzekering, namelijk minimaal 24 uur en maximaal 80 uur, verdeeld over uiterlijk tien dagen. Geteld vanaf de dag van de bevalling. Kraamzorg is verkrijgbaar na iedere bevalling, maar de plaats van bevalling is van invloed op het aantal dagen dat er maximaal kraamzorg gegeven kan worden. Het aantal uur dat je vergoed krijgt, is afhankelijk van je situatie. Standaard ontvang je 49 uur aan kraamzorg (bij borstvoeding) of 45 uur aan kraamzorg (bij kunstvoeding).

Voor kraamzorg heb je te maken met een eigen bijdrage voor elk uur kraamzorg. Wil je geen eigen bijdrage per uur betalen voor kraamzorg? Dan kun je hier een aanvullende zorgverzekering voor afsluiten. Deze vergoeding geldt voor de wettelijke eigen bijdrage.

Kijk voor informatie op www.deverloskundige.nl of informeer bij je zorgverzekeraar.