Nieuws m.b.t. corona-virus : update 26-6-21

 22/04/2021

Hier vind je de laatste informatie met betrekking tot het coronavirus. *Update 26-6-21: mondkapje blijft, bij pretecho's max 4 personen. *Update 10-6-21: partners mogen weer mee naar alle controles. *Update: 22-4-21: aangepast advies coronavaccinatie tijdens zwangerschap. Lees het volledige nieuwsbericht voor de juiste informatie.

Maatregelen en versoepelingen: update 26-6-21

Maximaal 4 personen, inclusief zwangere, bij pretecho's vanaf maandag 28 juni
Goed nieuws, bij pretecho's mogen vanaf maandag 28 juni maximaal 4 personen aanwezig zijn, inclusief de zwangere zelf. Dit betekent dus dat er nog drie mensen, volwassenen of kinderen, mee mogen komen om ook te kijken naar de echo. Wel zijn er een aantal maatregelen van kracht en we maken geen uitzonderingen:

 • Iedereen vanaf 13 jaar draagt een mondkapje.
 • Kinderen blijven bij de andere aanwezige personenn en mogen niet door de spreekkamer lopen of rennen. 
 • Iedereen, behalve de zwangere, houdt minimaal 1,5 meter afstand van de echoscopiste.

Let op: deze versoepeling geldt ALLEEN voor PRETECHO'S, niet voor controles en medische echo's. Dan mag alleen de partner mee. 

Ook na 25 juni dient er bij controles en (pret)echo's een mondkapje gedragen te worden

Aangezien onze zorg veelal binnen 1,5 meter plaatsvindt (bloeddruk meten, uitwendig onderzoek van de buik, echo), blijft een mondkapje noodzakelijk. We verzoeken dan ook iedereen één te dragen tijdens alles controles en (pret)echo's. Alvast bedankt voor jullie begrip en medewerking.

Vanaf 10 juni 2021 mogen partners weer mee naar alle controles

Voor vele zwangeren een zeer gewenste versoepeling! Je partner mag weer mee naar alle controles, inclusief (pret)echo's. Helaas zijn kinderen, andere familieleden of vrienden nog niet toegestaan. Deze versoepeling geldt voor Verloskundig Centrum Raak en op dit moment nog niet voor de ziekenhuizen (of eventueel andere verloskundigenpraktijken). 

 

Coronamaatregelen in onze praktijk

Voor onze praktijk geldt:

 • Neem contact met ons op als je klachten hebt die mogelijk passen bij Covid-19; verkoudheidsklachten (loopneus, neusverkoudheid, niezen, keelpijn), hoesten, benauwdheid, verhoging of koorts. Kom niet zonder overleg naar je controle- of echoafspraak.
 • Als je positief getest bent of je moet in quarantaine vanwege een andere reden en je hebt een afspraak bij ons, neem dan contact op met ons om deze te verzetten. 
 • Draag een mondkapje tijdens je controle en/of echo bij ons. Dit geldt voor iedereen. 
 • Bij controles en medische echo's mag de partner mee, mits hij of zij klachtenvrij is en niet in quarantaine zit.
 • Bij pretecho's mogen maximaal 4 personen aanwezig zijn, inclusief de zwangere zelf. Iedereen moet klachtenvrij zijn en niet in quarantaine zitten. 
 • Bij binnenkomst in het gebouw graag je handen desinfecteren. In onze wachtkamer is ook handdesinfectie beschikbaar om te gebruiken. 
 • Bevallingen zijn zowel thuis als poliklinisch mogelijk. Ook badbevallingen zijn weer toegestaan, mits je klachtenvrij bent. 
 • In de kraamperiode zullen we het merendeel van de kraamvisites bij het gezin thuis afleggen. De enkele visite vindt telefonisch plaats. Als er in het gezin corona gerelateerde klachten zijn, vindt er overleg plaats over de meerwaarde van een fysieke visite.

Voor algemene informatie over het coronavirus kun je terecht op de website van het RIVM: https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19

Als je na het lezen van deze informatie nog vragen hebt, dan kun je die natuurlijk altijd aan ons stellen. We blijven jullie de komende tijd zo goed mogelijk van zorg én informatie voorzien.

Team Verloskundig Centrum Raak
Laura van den Broek, Evie Peeters, Saya van Oosterhout en Anne van Berchum

Advies coronavaccin voor zwangeren

De multidisciplinaire werkgroep ‘COVID-19 en Zwangerschap’ heeft het Standpunt ‘Vaccinatie tegen COVID-19 rondom zwangerschap en kraambed’ op 22 april 2021 aangepast. Het advies met betrekking tot vaccinatie in zwangerschap en kraambed is gewijzigd. Nu geldt het advies dat alle zwangere vrouwen zich laten vaccineren, wanneer zij hier volgens de landelijke vaccinatietstrategie voor in aanmerking komen. Hierbij wordt aangegeven dat vaccinatie bij voorkeur plaatsvindt na het 1e trimester en met een mRNA-vaccin, zoals die van Moderna of Pfizer-BioNtech. Op dit moment hebben zwangere vrouwen geen voorrang bij het vaccineren tegen COVID-19. 

Om je eventueel te helpen bij het maken van een keuze (wel of niet vaccineren in de zwangerschap) is een keuzehulp ontwikkeld. 

Er is geen bezwaar tegen vaccinatie van mannen of vrouwen bij een kinderwens of vruchtbaarheidsbehandeling. Vaccinatie kan ook plaatsvinden bij vrouwen die borstvoeding geven. 

Bron: Standpunt 'Vaccinatie tegen COVID-19 rondom zwangerschap en kraambed' (NVOG, KNOV, RIVM e.a.)

Update coronamaatregelen Amphia ziekenhuis

 

Update coronamaatregelen Echocentrum Focus

Zwangerschap en COVID-19

Op de pagina 'Zwangerschap en COVID-19' op de website van het RIVM vind je alle actuele informatie over het nieuwe coronavirus en COVID-19 als je zwanger of net bevallen bent.

Veelgestelde vragen van zwangeren over COVID-19

Kan ik een miskraam krijgen van COVID-19?
Op basis van beperkt beschikbare data zijn er geen aanwijzingen dat vrouwen met een COVID-19 besmetting meer kans hebben op een miskraam of het verlies van hun ongeboren kind.

Zijn er extra risico’s bij zwangerschap?
Voor zover bekend lijkt het ziekteverloop bij zwangeren hetzelfde als bij vrouwen die niet zwanger zijn. Je hoeft je dus geen extra zorgen te maken. 

Lees meer over Zwangerschap en COVID-19

Ik ben besmet met COVID-19, mag ik thuis bevallen?
We adviseren dat je met je verloskundige overlegt of je thuis mag bevallen.

Kan ik in het ziekenhuis bevallen?
Ja, je kunt in het ziekenhuis bevallen. Overleg dit met je verloskundige.

Ik ben zwanger en werk op een kinderdagverblijf, een basisschool of BSO, kan ik nog werken?
Als het voor je werk niet lukt om 1,5 meter afstand van anderen te houden, dan moet je vanaf het derde trimester ander werk doen waarbij je de afstand wel kan houden. In het derde trimester komen de longen door de dikke buik wat meer in de verdrukking, waardoor goed doorademen lastiger wordt. Luchtweginfecties zoals COVID-19 zouden dan sneller complicaties kunnen geven. In overleg met de bedrijfsarts wordt dan vervangend werk gezocht. Dit geldt dus ook voor pedagogisch medewerkers en leraren.

Meer berichten

26 september 2020: een geslaagde open dag!

Lees dit bericht

Vleeswaren bij Aldi en Jumbo mogelijk met listeriabacterie besmet; wat te doen?

Lees dit bericht