Nieuws m.b.t. corona-virus

 13/03/2021

Hier vind je de laatste informatie met betrekking tot het coronavirus. *Update 23-2-2021: pretecho's weer toegestaan. *Update 8-1-2021: advies coronavaccin zwangeren. Lees het volledige nieuwsbericht voor de juiste informatie.

Pretecho's weer toegestaan vanaf 3 maart 2021!

Wij zijn blij! We hebben vanavond tijdens de persconferentie gehoord dat we weer pretecho's mogen maken! Wil jij een extra echo, een geslachtsbepaling. of een 3D/4D echo, plan dan een afspraak in vanaf 3 maart. Dit mag tijdens je controle, maar je mag ons ook bellen. Ook tijdens deze echo's mag de partner mee, maar helaas nog geen andere mensen, ook geen kinderen.

En houd je aan de maatregelen, die onze praktijk (eigenlijk overal) gelden. Zie het bericht hieronder. 

Coronamaatregelen in onze praktijk

Voor onze praktijk geldt:

  • Neem contact met ons op als je klachten hebt die mogelijk passen bij Covid-19; verkoudheidsklachten (loopneus, neusverkoudheid, niezen, keelpijn), hoesten, benauwdheid, verhoging of koorts. Kom niet zonder overleg naar je controle- of echoafspraak.
  • Kom zoveel mogelijk alleen (zonder partner) naar de controles. Kinderen mogen naar geen enkele afspraak mee. 
  • Bij de alle echo's (medische echo's en pretecho's) mag de partner mee komen, mits hij of zij geen klachten heeft die mogelijk passen bij Covid-19. 
  • Draag een mondkapje in het gebouw en tijdens je controle en/of echo bij ons. Dit geldt voor iedereen. 
  • Bij binnenkomst in het gebouw graag je handen desinfecteren. In onze wachtkamer is ook handdesinfectie beschikbaar om te gebruiken. 
  • Bevallingen zijn zowel thuis als poliklinisch mogelijk. Ook badbevallingen zijn weer toegestaan, mits je klachtenvrij bent. 
  • In de kraamperiode zullen we één tot twee fysieke kraamvisites bij het gezin thuis afleggen. De overige visites vinden telefonisch plaats. Als er in het gezin corona gerelateerde klachten zijn, vindt er overleg plaats over de meerwaarde van een fysieke visite.
  • De nacontrole zes weken na de bevalling vindt in principe telefonisch plaats, tenzij we iets anders afspreken. 

Voor algemene informatie over het coronavirus kun je terecht op de website van het RIVM: https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19

Als je na het lezen van deze informatie nog vragen hebt, dan kun je die natuurlijk altijd aan ons stellen. We blijven jullie de komende tijd zo goed mogelijk van zorg én informatie voorzien.

Team Verloskundig Centrum Raak
Laura van den Broek, Evie Peeters, Michelle Rijneveld-van Herpen

Advies coronavaccin voor zwangeren

Uit studies zijn geen aanwijzingen gekomen dat een coronavaccinatie tijdens de zwangerschap nadelige gevolgen heeft. Maar omdat er nog weinig over bekend is, raden we het op dit moment voor de zekerheid nog af. Het advies is om je na de zwangerschap te laten vaccineren. Voor twee groepen zwangeren is een coronavaccinatie wél verstandig en te overwegen. Het gaat om zwangere vrouwen die onderliggende ziekten hebben, zoals hart- of longproblemen of zeer ernstig overgewicht. Ook voor zwangeren die veel worden blootgesteld aan corona, bijvoorbeeld in de zorg, wordt vaccineren aangeraden.

Dat adviseert een werkgroep van experts in de gynaecologie en verloskunde en van het RIVM. Dit advies geldt alleen voor de vaccins van Pfizer en Moderna.

Vooralsnog is er geen bezwaar tegen vaccinatie van mannen of vrouwen bij een kinderwens of vruchtbaarheidsbehandeling. Vaccinatie kan ook plaatsvinden bij vrouwen die borstvoeding geven. 

Bron: Standpunt 'Vaccinatie tegen COVID-19 rondom zwangerschap en kraambed' (NVOG, KNOV, RIVM e.a.)

Update coronamaatregelen Amphia ziekenhuis

 

Update coronamaatregelen Echocentrum Focus

Zwangerschap en COVID-19

Op de pagina 'Zwangerschap en COVID-19' op de website van het RIVM vind je alle actuele informatie over het nieuwe coronavirus en COVID-19 als je zwanger of net bevallen bent.

Veelgestelde vragen van zwangeren over COVID-19

Kan ik een miskraam krijgen van COVID-19?
Op basis van beperkt beschikbare data zijn er geen aanwijzingen dat vrouwen met een COVID-19 besmetting meer kans hebben op een miskraam of het verlies van hun ongeboren kind.

Zijn er extra risico’s bij zwangerschap?
Voor zover bekend lijkt het ziekteverloop bij zwangeren hetzelfde als bij vrouwen die niet zwanger zijn. Je hoeft je dus geen extra zorgen te maken. 

Lees meer over Zwangerschap en COVID-19

Ik ben besmet met COVID-19, mag ik thuis bevallen?
We adviseren dat je met je verloskundige overlegt of je thuis mag bevallen.

Kan ik in het ziekenhuis bevallen?
Ja, je kunt in het ziekenhuis bevallen. Overleg dit met je verloskundige.

Ik ben zwanger en werk op een kinderdagverblijf, een basisschool of BSO, kan ik nog werken?
Als het voor je werk niet lukt om 1,5 meter afstand van anderen te houden, dan moet je vanaf het derde trimester ander werk doen waarbij je de afstand wel kan houden. In het derde trimester komen de longen door de dikke buik wat meer in de verdrukking, waardoor goed doorademen lastiger wordt. Luchtweginfecties zoals COVID-19 zouden dan sneller complicaties kunnen geven. In overleg met de bedrijfsarts wordt dan vervangend werk gezocht. Dit geldt dus ook voor pedagogisch medewerkers en leraren.

Meer berichten

Uitbreiding hielprikscreening per 1 oktober 2019

Lees dit bericht

Vanaf 1 maart 2020: altijd een bericht na de hielprik

Lees dit bericht