Nieuws m.b.t. corona-virus

 02/11/2020

Hier vind je de laatste informatie met betrekking tot het coronavirus. * Update 2-11-2020: coronamaatregelen Amphia ziekenhuis. *Update 2-10-2020: dringend advies tot het dragen van mondkapjes. *Update 21 augustus : coronamaatregelen Echocentrum Focus. Lees het volledige nieuwsbericht voor de juiste informatie.

Dringend advies tot het dragen van mondkapjes

Vanaf vandaag hebben wij besloten om mee te gaan in het landelijke mondkapjes advies voor jullie en onze gezondheid. Dit houdt in dat wij als verloskundigen tijdens de spreekuren altijd een mondkapje gaan dragen. Wij verzoeken jullie om bij binnenkomst van het gebouw een eigen mondkapje op te zetten en deze ook op te houden tijdens de controles en/of echo’s. Bij bevallingen en kraamvisites zullen wij een mondkapje opzetten op de momenten dat wij geen 1,5 meter afstand kunnen houden naar jullie en/of de kraamverzorgster.

En verder nog het advies om contact op te nemen met ons, als je klachten hebt die passen bij COVID-19 én je hebt binnen 1-2 weken een afspraak bij ons gepland staan. Neem altijd contact met ons op als je klachten hebt die passen bij COVID-19 en je bent minimaal 35 weken zwanger of je bent al bevallen en wij komen in het kraambed bij je thuis langs.  

Wij bedanken jullie alvast voor jullie medewerking en begrip!

Coronamaatregelen in onze praktijk

Voor onze praktijk geldt:

  • Neem contact met ons op als je klachten hebt die mogelijk passen bij Covid-19; verkoudheidsklachten (loopneus, neusverkoudheid, niezen, keelpijn), hoesten, benauwdheid, verhoging of koorts. Kom niet zonder overleg naar je controle- of echoafspraak.
  • Kom zoveel mogelijk alleen naar zwangerschapscontroles. Indien nodig mag één volwassene mee komen. Kinderen mogen helaas nog niet mee.  
  • Bij alle (pret)echo's mag één volwassene mee komen, mits hij of zij geen klachten heeft die mogelijk passen bij Covid-19. 
  • Draag een mondkapje in het gebouw en tijdens je controle en/of echo bij ons. Dit geldt voor iedereen. 
  • Bij binnenkomst in het gebouw graag je handen desinfecteren. In onze wachtkamer is ook handdesinfectie beschikbaar om te gebruiken. 
  • Bevallingen zijn zowel thuis als poliklinisch mogelijk. Ook badbevallingen zijn weer toegestaan. Bij de bevalling mogen maximaal twee volwassen begeleiders aanwezig zijn. Een geboortefotograaf of doula mag dus ook weer. 
  • In de kraamperiode zullen we in principe fysieke kraamvisites bij het gezin thuis afleggen. In overleg vinden er één of meerdere visites telefonisch plaats. Als er in het gezin corona gerelateerde klachten zijn, vindt er overleg plaats over de meerwaarde van een fysieke visite.
  • Bij de nacontrole mag je je pasgeboren zoon of dochter meenemen, naast je partner of een andere volwassen begeleider. Andere kinderen mogen helaas niet mee.

Voor algemene informatie over het coronavirus kun je terecht op de website van het RIVM: https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19

Als je na het lezen van deze informatie nog vragen hebt, dan kun je die natuurlijk altijd aan ons stellen. We blijven jullie de komende tijd zo goed mogelijk van zorg én informatie voorzien.


Team Verloskundig Centrum Raak
Laura van den Broek, Evie Peeters, Michelle Rijneveld-van Herpen

Update coronamaatregelen Amphia ziekenhuis

Update coronamaatregelen Echocentrum Focus

Maatregelen na verblijf in land of gebied met code oranje

Als je binnenkort weer een controle bij ons hebt en je bent op vakantie gweest naar een land of gebied met code oranje moet je dit voorafgaand aan de afspraak aan ons melden.
Je partner kan dan helaas niet mee komen naar de controle en dat geldt ook voor (pret)echo's.

We vragen je een mondkapje te dragen als je het gebouw binnen komt en we zullen de controle zo kort mogelijk houden om het contacxt te beperken. Ook vragen we je om je handen te desinfecteren in de wachtkamer (handdesinfectie staat op tafel). En houd zoveel mogelijk 1,5 meter afstand tot ons en anderen. 

Ook als tijdens je vakantie de code is veranderd van geel naar oranje gelden bovenstaande maatregelen. Als je klachten hebt, moet je dit ook melden en zal de controle uitgesteld worden. 

Alvast bedankt voor jullie begrip en een fijne vakantie!

Zwangerschap en COVID-19

Op de pagina 'Zwangerschap en COVID-19' op de website van het RIVM vind je alle actuele informatie over het nieuwe coronavirus en COVID-19 als je zwanger of net bevallen bent.

Veelgestelde vragen van zwangeren over COVID-19

Kan ik een miskraam krijgen van COVID-19?
Op basis van beperkt beschikbare data zijn er geen aanwijzingen dat vrouwen met een COVID-19 besmetting meer kans hebben op een miskraam of het verlies van hun ongeboren kind.

Zijn er extra risico’s bij zwangerschap?
Voor zover bekend lijkt het ziekteverloop bij zwangeren hetzelfde als bij vrouwen die niet zwanger zijn. Je hoeft je dus geen extra zorgen te maken. 

Lees meer over Zwangerschap en COVID-19

Ik ben besmet met COVID-19, mag ik thuis bevallen?
We adviseren dat je met je verloskundige overlegt of je thuis mag bevallen.

Kan ik in het ziekenhuis bevallen?
Ja, je kunt in het ziekenhuis bevallen. Overleg dit met je verloskundige.

Ik ben zwanger en werk op een kinderdagverblijf, een basisschool of BSO, kan ik nog werken?
Als het voor je werk niet lukt om 1,5 meter afstand van anderen te houden, dan moet je vanaf het derde trimester ander werk doen waarbij je de afstand wel kan houden. In het derde trimester komen de longen door de dikke buik wat meer in de verdrukking, waardoor goed doorademen lastiger wordt. Luchtweginfecties zoals COVID-19 zouden dan sneller complicaties kunnen geven. In overleg met de bedrijfsarts wordt dan vervangend werk gezocht. Dit geldt dus ook voor pedagogisch medewerkers en leraren.

Meer berichten

Onze nieuwe website is online!

Lees dit bericht

Route naar de nieuwe verloskamers in het Amphia ziekenhuis Molengracht

Lees dit bericht