Kinkhoestvaccinatie voor zwangeren

 28/07/2019

Kinkhoest is gevaarlijk voor jonge baby's, die nog niet zijn ingeënt. Vanaf eind 2019 krijgen vrouwen tijdens de zwangerschap een kinkhoestvaccinatie aangeboden. Hierdoor zijn baby's meteen vanaf de geboorte beschermd tegen kinkhoest.

Kinkhoest en jonge baby's
Kinkhoest kan ernstige hoestbuien veroorzaken. Het is gevaarlijk voor jonge baby’s. Zij kunnen longontsteking krijgen of ademnood en soms hersenschade door te weinig zuurstof.  Elk jaar worden er zo’n 120 baby’s met kinkhoest opgenomen in het ziekenhuis. Soms overlijdt er zelfs een baby aan de ziekte.

Baby’s krijgen in Nederland een inenting tegen kinkhoest wanneer ze twee maanden oud zijn. De eerste maanden zijn ze dus nog niet beschermd tegen kinkhoest. Veel baby’s die de ziekte krijgen, krijgen deze dan ook de eerste maanden na de geboorte.

Vaccinatie tijdens zwangerschap
Door vrouwen tijdens de zwangerschap een kinkhoestvaccinatie te geven kunnen we baby's meteen beschermen tegen kinkhoest. De antistoffen die in de vaccinatie zitten gaan via de navelstreng naar de ongeboren baby. Baby's zijn dan vanaf de geboorte al beschermd tegen de ziekte.

Veilig
Het vaccin is veilig voor moeder en kind. Daar is onderzoek naar gedaan. In andere landen krijgen vrouwen deze vaccinatie al veel langer. Onder andere in Engeland, België, Spanje en de Verenigde Staten. Het vaccin is een combinatievaccin. Het beschermt ook tegen difterie en tetanus, en (afhankelijk van het vaccin) polio. Er bestaat geen los vaccin tegen kinkhoest.

Waar en wanneer?
Vanaf eind 2019 krijgen alle zwangere vrouwen in Nederland deze vaccinatie gratis aangeboden op het consultatiebureau. Tot die tijd kunnen vrouwen de vaccinatie zelf halen bij de huisarts of GGD. Ze moeten deze wel zelf betalen.

Let op: op dit moment zijn er wat problemen met de levering van de kinkhoestvaccins. Het kan zijn dat je je niet direct kunt vaccineren bij je eigen huisarts of GGD. Je wordt dan doorverwezen naar een huisarts of GGD in een andere plaats.

Meer berichten

Onze nieuwe website is online!

Lees dit bericht

26 september 2020: 5-jarig jubileum Verloskundig Centrum Raak!

Lees dit bericht