Wanneer bellen tijdens je bevalling?

Telefoonnummer: 0162-748345 (voor vragen, zorgen en spoed)
Je wordt automatisch doorgeschakeld naar de dienstdoende verloskundige.

Bij ongerustheid
Je mag ons altijd bellen als je ongerust bent of ergens twijfels over hebt.

Weeën
Bij 90% van de gevallen begint de bevalling met weeën. Deze zijn in het begin vaak niet regelmatig, ze duren nog niet zo lang en zijn nog niet heel pijnlijk.

Belinstructies bij weeën:

  • 1e kind: bel ons als je 2 uur lang goede, regelmatige weeën à 5 minuten hebt, die 1 minuut lang duren.
  • Ieder volgend kind: bel ons als je een uur lang goede, regelmatige weeën à 5-6 minuten hebt. In sommige gevallen krijg je van ons andere instructies.

Gebroken vliezen
In 10% van de gevallen begint de bevalling met het breken van de vliezen. Je kunt een plons vruchtwater verliezen of slechts een paar druppels. Kenmerkend van gebroken vliezen is dat je druppels of scheutjes vocht blijft verliezen.
Vruchtwater kan helder, zoals kraanwater of groen/geel zijn. Om de kleur goed te beoordelen, kun je het beste een kraamverband uit je kraampakket in doen.

Belinstructie bij gebroken vliezen:

  • Als je bij de laatste zwangerschapscontrole hebt gehoord dat het hoofdje is ingedaald en het vruchtwater is helder, dan bel je overdag.
  • Als het hoofdje niet is ingedaald, ga je liggen en bel je ons gelijk, ongeacht het tijdstip. Wanneer je bijvoorbeeld in de supermarkt bent, ga je zo snel mogelijk naar huis om vervolgens te gaan liggen en ons te bellen.
  • Als het vruchtwater groen, geel of rood is, bel je ons gelijk, ongeacht het tijdstip.

Bloedverlies
Tegen het einde van de zwangerschap is het mogelijk dat je stug slijm verliest, met eventueel een sliertje bruin of rood bloed erbij, de zogenaamde slijmprop. Het verliezen van de slijmprop zegt niets over wanneer de bevalling begint.

Belinstructie bij bloedverlies:

  • Als je helderrood bloed verliest, gelijk aan of meer dan een menstruatie, bel je ons gelijk, ongeacht het tijdstip.